Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
alkoholu. W proporcji do całości produktu wyjściowego wino ma stanowić co najmniej 75 procent, a w przypadku wermutów wytrawnych - 70. Dolewki ziołowe, cukrowe, a zwłaszcza spirytusowe podnoszą zawartość alkoholu w dojrzałym wermucie do 18 procent, co następuje w kolejnych etapach: przygotowywania ekstraktów i destylatów, mieszania ich z winem w odpowiednich beczkach, klarowania przez zamrażanie, ale także filtrowanie, kilkumiesięczne stabilizowanie, butelkowanie. Istota wermutu, czyli skład mikstur ziołowych, które nadają napitkowi tak charakterystyczny smak, pozostaje owiana mgiełką tajemnicy, przechowywanej w piwnicach domów producenckich, najwyraźniej jednak, rzekłbym, dominująco, występuje w nich smak piołunu (arthemisia absynthium, arthemisia pontica), od którego to niemieckiego określenia pochodzi współczesna
alkoholu. W proporcji do całości produktu wyjściowego wino ma stanowić co najmniej 75 procent, a w przypadku wermutów wytrawnych - 70. Dolewki ziołowe, cukrowe, a zwłaszcza spirytusowe podnoszą zawartość alkoholu w dojrzałym wermucie do 18 procent, co następuje w kolejnych etapach: przygotowywania ekstraktów i destylatów, mieszania ich z winem w odpowiednich beczkach, klarowania przez zamrażanie, ale także filtrowanie, kilkumiesięczne stabilizowanie, butelkowanie. Istota wermutu, czyli skład mikstur ziołowych, które nadają napitkowi tak charakterystyczny smak, pozostaje owiana mgiełką tajemnicy, przechowywanej w piwnicach domów producenckich, najwyraźniej jednak, rzekłbym, dominująco, występuje w nich smak piołunu (arthemisia absynthium, arthemisia pontica), od którego to niemieckiego określenia pochodzi współczesna
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego