Typ tekstu: Książka
Autor: Jankiewicz Leszek S.
Tytuł: Regulatory wzrostu i rozwoju roślin
Rok: 1997
akumulowania SA i tworzenia białek PR. Jednocześnie nie wykazywały reakcji nadwrażliwości. Gdy rośliny potraktowano SA, tworzyły one jednak białka PR i to zarówno w temperaturze 320C, jak i w 20240C [69]. Wszystkie te dane potwierdzają przypuszczenie, że wzmożona produkcja SA i jego rozchodzenie się po roślinie wiąże się z wytwarzaniem białek PR oraz z nabywaniem odporności systemicznej. Również u ogórka stwierdzono, że wkrótce po inokulacji liścia wirusem nekrozy tytoniu lub grzybem Colletotrichum lagenarium, stężenie SA gwałtownie podnosi się - najpierw wokół nekrotycznych plam, a potem we floemie i wreszcie w całej roślinie, osiągając najwyższą wartość tuż przed pojawieniem się nabytej odporności systemicznej
akumulowania SA i tworzenia białek PR. Jednocześnie nie wykazywały reakcji nadwrażliwości. Gdy rośliny potraktowano SA, tworzyły one jednak białka PR i to zarówno w temperaturze 320C, jak i w 20240C [69]. Wszystkie te dane potwierdzają przypuszczenie, że wzmożona produkcja SA i jego rozchodzenie się po roślinie wiąże się z wytwarzaniem białek PR oraz z nabywaniem odporności systemicznej. Również u ogórka stwierdzono, że wkrótce po inokulacji liścia wirusem nekrozy tytoniu lub grzybem <foreign lang="lat">Colletotrichum lagenarium</>, stężenie SA gwałtownie podnosi się - najpierw wokół nekrotycznych plam, a potem we floemie i wreszcie w całej roślinie, osiągając najwyższą wartość tuż przed pojawieniem się nabytej odporności systemicznej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego