1 duży por, 1 - 2 strąki marynowanej papryki, 3 łyżki oleju sojowego, pół płaskiej łyżeczki soli, 1 ząbek czosnku, sok z pół cytryny, łyżka usiekanej zielonej pietruszki lub szczypiorku.<br>Sałatę rozdzielić na listki, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć w czystej ściereczce. Pory przekrajać wzdłuż i bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, następnie pokrajać w półkrążki, Paprykę osączyć z zalewy i pokrajać w krążki. Czosnek obrać z łupinek, pokrajać i rozgnieść drewnianą łyżką, wraz z solą, po czym wlewać po trochu olej i sok z cytryny - mieszając energicznie. Wymieszane jarzyny skropić przygotowanym sosem vinaigrette, posypać zieleniną. <page nr=14></div><br><br><div><tit>SZYJEMY SAME</tit><br><br><tit1>BLUZĘ DO SPODNI