Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
żywienia - przestrzegała w połowie XIX wieku przed obfitym jedzeniem wieprzowiny jako zbyt tłustej i ciężko strawnej, jednak szynce przyznawała walory zdrowotne: Szynka chuda, osolona i wędzona, zdrowsza i inne ma właściwości. Dając gospodyniom rady dotyczące dworu wiejskiego, podpowiadała, jak latem przygotować w kominie podręczną spiżarnię na mięsa i szynki do bieżącego używania. Nie pominęła naturalnie tej wędliny w propozycji święconego, ale na 20-30 osób przy stole zalecała tylko jedną piękną szynkę wieprzową wędzoną i jedną cielęcą lub sarnią. Szynka pozostała tradycyjną wędliną na polskim stole wielkanocnym, choć daleko jej dziś do dawnej okazałości. Jeszcze przed wojną trudno było sobie wyobrazić
żywienia - przestrzegała w połowie XIX wieku przed obfitym jedzeniem wieprzowiny jako zbyt tłustej i ciężko strawnej, jednak szynce przyznawała walory zdrowotne: Szynka chuda, osolona i wędzona, zdrowsza i inne ma właściwości. Dając gospodyniom rady dotyczące dworu wiejskiego, podpowiadała, jak latem przygotować w kominie podręczną spiżarnię na mięsa i szynki do bieżącego używania. Nie pominęła naturalnie tej wędliny w propozycji święconego, ale na 20-30 osób przy stole zalecała tylko jedną piękną szynkę wieprzową wędzoną i jedną cielęcą lub sarnią. Szynka pozostała tradycyjną wędliną na polskim stole wielkanocnym, choć daleko jej dziś do dawnej okazałości. Jeszcze przed wojną trudno było sobie wyobrazić
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego