Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
można tego uniknąć i zachować w nich tę niezbędną kwasowość, która przy czerwonych powinna być bardziej stonizowana. Otóż mniej więcej po roku dojrzewania kwas jabłkowy rozkłada się na kwas mlekowy i dwutlenek węgla, co powoduje kolejne reakcje chemiczne i przemiany w kolorze i smaku, zwłaszcza w winach pochodzących ze szczepów bordoskich (Merlot, Cabernet). W sumie łagodzi to ich pierwotną szorstkość i przyśpiesza dojrzewanie. Zjawisko to czasem wymyka się spod kontroli człowieka, ale jego wiedza i w tej dziedzinie rośnie z roku na rok, pozwalając regulować je już nie tylko za pomocą temperatury, ale także przez odebranie bakteriom aminokwasów. Usuwa się zatem
można tego uniknąć i zachować w nich tę niezbędną kwasowość, która przy czerwonych powinna być bardziej stonizowana. Otóż mniej więcej po roku dojrzewania kwas jabłkowy rozkłada się na kwas mlekowy i dwutlenek węgla, co powoduje kolejne reakcje chemiczne i przemiany w kolorze i smaku, zwłaszcza w winach pochodzących ze szczepów bordoskich (Merlot, Cabernet). W sumie łagodzi to ich pierwotną szorstkość i przyśpiesza dojrzewanie. Zjawisko to czasem wymyka się spod kontroli człowieka, ale jego wiedza i w tej dziedzinie rośnie z roku na rok, pozwalając regulować je już nie tylko za pomocą temperatury, ale także przez odebranie bakteriom aminokwasów. Usuwa się zatem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego