Typ tekstu: Książka
Autor: Zarzycki Jan
Kuryszko Jan
Tytuł: Anatomia mikroskopowa zwierząt i człowieka
Rok: 1995
opłukuje bruzdę oczyszczając ją z resztek pokarmu, złuszczonych komórek nabłonkowych i bakterii. W obrębie nabłonka wielowarstwowego płaskiego pokrywającego brodawkę i wał od strony bruzdy znajdują się kubki smakowe, szczególnie liczne u świni i psa. U konia, przeżuwaczy i świni kubki smakowe występują tylko w nabłonku wału brodawki. W tkance łącznej brodawek i wałów mogą występować pęczki komórek mięśniowych gładkich o przebiegu podłużnym, skośnym lub okrężnym. Ich skurcz powoduje zbliżenie brodawki do wału. W ten sposób pokarm dostający się do bruzd wchodzi w bezpośredni kontakt z kubkami smakowymi.
Brodawki liściaste (ryc. 58) występują na bocznych brzegach tylnej części języka. Są one utworzone
opłukuje bruzdę oczyszczając ją z resztek pokarmu, złuszczonych komórek nabłonkowych i bakterii. W obrębie nabłonka wielowarstwowego płaskiego pokrywającego brodawkę i wał od strony bruzdy znajdują się kubki smakowe, szczególnie liczne u świni i psa. U konia, przeżuwaczy i świni kubki smakowe występują tylko w nabłonku wału brodawki. W tkance łącznej brodawek i wałów mogą występować pęczki komórek mięśniowych gładkich o przebiegu podłużnym, skośnym lub okrężnym. Ich skurcz powoduje zbliżenie brodawki do wału. W ten sposób pokarm dostający się do bruzd wchodzi w bezpośredni kontakt z kubkami smakowymi.<br>Brodawki liściaste (ryc. 58) występują na bocznych brzegach tylnej części języka. Są one utworzone
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego