Typ tekstu: Książka
Autor: Fereniec Jan
Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1985
3,00
rośliny pastewne wraz z naturalnymi
użytkami zielonymi - 0,50
ugory i ziemia deputatowa - 0,25
G.Blohm uznał, że Langenbeck przyjął zbyt niski wskaźnik pracochłonności dla roślin pastewnych w porównaniu ze zbożami, których uprawa została zmechanizowana. G.Blohm przyjął wskaźnik 1,0 dla uprawy ziemniaków i kukurydzy, dla buraków cukrowych - 1,5, natomiast dla zbóż - 0,3.
Posługując się tymi wskaźnikami można obliczyć stopień intensywności organizacji gospodarstw rolnych w punktach. W tym celu należy pomnożyć udział procentowy poszczególnych roślin w strukturze zasiewów przez współczynnik intensywności.
Najbardziej pracochłonne są: chmiel, warzywa gruntowe, sady owocowe, buraki, marchew, ziemniaki i kukurydza.
Sezonowość
3,00 <br>rośliny pastewne wraz z naturalnymi <br>użytkami zielonymi - 0,50 <br>ugory i ziemia deputatowa - 0,25 <br>G.Blohm uznał, że Langenbeck przyjął zbyt niski wskaźnik pracochłonności dla roślin pastewnych w porównaniu ze zbożami, których uprawa została zmechanizowana. G.Blohm przyjął wskaźnik 1,0 dla uprawy ziemniaków i kukurydzy, dla buraków cukrowych - 1,5, natomiast dla zbóż - 0,3.<br>Posługując się tymi wskaźnikami można obliczyć stopień intensywności organizacji gospodarstw rolnych w punktach. W tym celu należy &lt;page nr=103&gt; pomnożyć udział procentowy poszczególnych roślin w strukturze zasiewów przez współczynnik intensywności.<br>Najbardziej pracochłonne są: chmiel, warzywa gruntowe, sady owocowe, buraki, marchew, ziemniaki i kukurydza.<br>&lt;hi rend="bold"&gt;Sezonowość
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego