Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
i grup wiekowych zwierząt.
Opisane powyżej pasze były przedmiotem wielu doświadczeń na zwierzętach zarówno w kraju, jak i za granicą.
W żywieniu trzody chlewnej najlepiej poznana jest śruta poekstrakcyjna rzepakowa, która najczęściej stanowi zamiennik śruty sojowej w mieszankach dla tuczników. Ciągle jednak brak jednoznacznej odpowiedzi, czy śrutę sojową można w całości zastąpić śrutą rzepakową w pierwszym i drugim okresie tuczu bez obniżenia wskaźników produkcyjnych, czy też nie. Wielu autorów wykazało, że śruta poekstrakcyjna zastosowana w miejsce śruty sojowej do mieszanek dla tuczników na obydwa okresy tuczu nie miała ujemnego wpływu na wyniki produkcyjne. Juhl i in. [1987] stwierdzili, że jeżeli tucznikom
i grup wiekowych zwierząt.<br>&lt;page nr=21&gt; Opisane powyżej pasze były przedmiotem wielu doświadczeń na zwierzętach zarówno w kraju, jak i za granicą.<br>W żywieniu trzody chlewnej najlepiej poznana jest śruta poekstrakcyjna rzepakowa, która najczęściej stanowi zamiennik śruty sojowej w mieszankach dla tuczników. Ciągle jednak brak jednoznacznej odpowiedzi, czy śrutę sojową można w całości zastąpić śrutą rzepakową w pierwszym i drugim okresie tuczu bez obniżenia wskaźników produkcyjnych, czy też nie. Wielu autorów &lt;gap&gt; wykazało, że śruta poekstrakcyjna zastosowana w miejsce śruty sojowej do mieszanek dla tuczników na obydwa okresy tuczu nie miała ujemnego wpływu na wyniki produkcyjne. Juhl i in. [1987] stwierdzili, że jeżeli tucznikom
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego