wzmacnia żołądek, układ nerwowy, działa rozkurczowo i żółciopędnie.<br>Przepis<br>Wołowina z rozmarynem i lawendą<br>Składniki:<br><gap><br>Połączyć szampan, lawendę, rozmaryn, musztardę i czosnek. Pozostawić 3-1/2 włożyć do naczynia, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 4 godziny. Wołowinę i pozostałą część mikstury włożyć do naczynia, przykry i pozostawić w chłodnym miejscu na 4 godziny. Wyjąć wołowinę z marynaty, piec mięso w temperaturze 190oC przez 1-1/2 do 2 godzin (w piecu konwekcyjnym w temp. 163oC) do czasu, gdy temperatura wewnątrz przekroczy 570oC. Nieznacznie ochłodzić, przykryć i schłodzić. Sos: Dodać wywar i miód do mieszanki przygotowanej na początku, doprowadzić do