Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
jest to poczytywane za jakieś obyczajowe barbarzyństwo. Kolbę trzyma się w palcach i gryzie ziarna. Inny sposób, chociaż niezbędny w pewnych okolicznościach, jest mniej wygodny. Trzeba za pomocą noża i widelca zeskrobać ziarna z kolby. Okazuje się to łatwiejsze, gdy nadziejemy kolbę na widelec, a ziarna będziemy zeskrobywali nożem. Szparagi, chociaż uważane są za danie wytworne, jada się palcami, a oprócz szparagów - karczochy i seler, następujące niekiedy po daniu mięsnym. Po takich "bezsztućcowych" daniach na stole powinny się pojawić miseczki z wodą (wciska się do niej parę kropel cytryny) do opłukania palców, które wyciera się w serwetkę. Gdyby nie podano takich
jest to poczytywane za jakieś obyczajowe barbarzyństwo. Kolbę trzyma się w palcach i gryzie ziarna. Inny sposób, chociaż niezbędny w pewnych okolicznościach, jest mniej wygodny. Trzeba za pomocą noża i widelca zeskrobać ziarna z kolby. Okazuje się to łatwiejsze, gdy nadziejemy kolbę na widelec, a ziarna będziemy zeskrobywali nożem. Szparagi, chociaż uważane są za danie wytworne, jada się palcami, a oprócz szparagów - karczochy i seler, następujące niekiedy po daniu mięsnym. Po takich "<orig>bezsztućcowych</>" daniach na stole powinny się pojawić miseczki z wodą (wciska się do niej parę kropel cytryny) do opłukania palców, które wyciera się w serwetkę. Gdyby nie podano takich
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego