Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
niewielkim ogniu, nie dopuszczając do zawrzenia. Podawać do makaronów, kasz, klusek, gotowanego mięsa.

SOS CHRZANOWY
1 średniej wielkości korzonek chrzanu (lub 2 łyżki gotowego tartego chrzanu), 2 łyżki mąki, 7 dkg masła, szklanka mleka, 10 dkg śmietany, sól, cukier, i sok z cytryny do smaku.
Wymoczony w zimnej wodzie, obrany chrzan zetrzeć na drobnej tarce i sparzyć szybko na sicie, po czym przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Przygotować białą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić mlekiem, zagotować mieszając. Dodać chrzan, doprawić do smaku i chwilę gotować. Po odstawieniu z ognia - dodać śmietanę, wymieszać. Jeśli chcemy wzbogacić sos składnikami
niewielkim ogniu, nie dopuszczając do zawrzenia. Podawać do makaronów, kasz, klusek, gotowanego mięsa.<br><br>&lt;tit1&gt;SOS CHRZANOWY&lt;/tit1&gt;<br>1 średniej wielkości korzonek chrzanu (lub 2 łyżki gotowego tartego chrzanu), 2 łyżki mąki, 7 dkg masła, szklanka mleka, 10 dkg śmietany, sól, cukier, i sok z cytryny do smaku.<br>Wymoczony w zimnej wodzie, obrany chrzan zetrzeć na drobnej tarce i sparzyć szybko na sicie, po czym przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Przygotować białą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić mlekiem, zagotować mieszając. Dodać chrzan, doprawić do smaku i chwilę gotować. Po odstawieniu z ognia - dodać śmietanę, wymieszać. Jeśli chcemy wzbogacić sos składnikami
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego