Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2926
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
zapachu sztucznego trunku. Niestety, różnice mogą się ujawnić dopiero na drugi dzień po spożyciu.

Bunt wędlin
Wędzona kiełbasa czy baleron nie wymagają dodatków smakowo-zapachowych. To prawda, pod warunkiem jednak, że nie są produkowane na masową skalę i wedle nowoczesnych technologii. Nowomodnych wędlin nie wędzi się w dymie, lecz nasącza cieczą o aromacie wędzonki. Szynkę wieprzową zastępuje coraz częściej szynka sojowo-wieprzowa, zwana wysoko wydajną, gdyż z jednego kilograma mięsa uzyskuje się prawie półtora kilograma produktu szynkopodobnego. Duże ilości proteiny sojowej i długotrwały proces technologiczny negatywnie wpływają na smak i zapach wędliny, więc dodaje się do niej aromat szynki. Masarze szczególnie
zapachu sztucznego trunku. Niestety, różnice mogą się ujawnić dopiero na drugi dzień po spożyciu.<br><br>&lt;tit1&gt;Bunt wędlin&lt;/&gt;<br>Wędzona kiełbasa czy baleron nie wymagają dodatków smakowo-zapachowych. To prawda, pod warunkiem jednak, że nie są produkowane na masową skalę i wedle nowoczesnych technologii. Nowomodnych wędlin nie wędzi się w dymie, lecz nasącza cieczą o aromacie wędzonki. Szynkę wieprzową zastępuje coraz częściej szynka sojowo-wieprzowa, zwana wysoko wydajną, gdyż z jednego kilograma mięsa uzyskuje się prawie półtora kilograma produktu szynkopodobnego. Duże ilości proteiny sojowej i długotrwały proces technologiczny negatywnie wpływają na smak i zapach wędliny, więc dodaje się do niej aromat szynki. Masarze szczególnie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego