śmietany. Wyrabiać, mocno ubijając, żeby kluski były pulchne. Gotowe ciasto nabierać łyżką, moczoną w zimnej wodzie, i kłaść na posolony wrzątek. Gotować około 2 min. Kluski wybierać łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i osączyć.<br>Zupę podawać z kluskami, ułożonymi na osobnych talerzykach i polanymi zrumienioną na maśle bułką tartą.<br><br><tit>Wątróbka cielęca z jałowcem na cieście francuskim</><br><br><tit>CIASTO</><br><br>1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (50 dag), 1 jajko<br><br><tit>FARSZ</><br><br>1,5 kg wątróbki cielęcej, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek oleju, sól, pieprz<br><br><tit>SOS</><br><br>2 opakowania sosu pieczeniowego, 2 cebule (20 dag), 1/4 szklanki śmietany 36-procentowej, 3 łyżki oleju, 10 ziaren