Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
śmietany. Wyrabiać, mocno ubijając, żeby kluski były pulchne. Gotowe ciasto nabierać łyżką, moczoną w zimnej wodzie, i kłaść na posolony wrzątek. Gotować około 2 min. Kluski wybierać łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i osączyć.
Zupę podawać z kluskami, ułożonymi na osobnych talerzykach i polanymi zrumienioną na maśle bułką tartą.

Wątróbka cielęca z jałowcem na cieście francuskim

CIASTO

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (50 dag), 1 jajko

FARSZ

1,5 kg wątróbki cielęcej, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek oleju, sól, pieprz

SOS

2 opakowania sosu pieczeniowego, 2 cebule (20 dag), 1/4 szklanki śmietany 36-procentowej, 3 łyżki oleju, 10 ziaren
śmietany. Wyrabiać, mocno ubijając, żeby kluski były pulchne. Gotowe ciasto nabierać łyżką, moczoną w zimnej wodzie, i kłaść na posolony wrzątek. Gotować około 2 min. Kluski wybierać łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i osączyć.<br>Zupę podawać z kluskami, ułożonymi na osobnych talerzykach i polanymi zrumienioną na maśle bułką tartą.<br><br>&lt;tit&gt;Wątróbka cielęca z jałowcem na cieście francuskim&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;CIASTO&lt;/&gt;<br><br>1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (50 dag), 1 jajko<br><br>&lt;tit&gt;FARSZ&lt;/&gt;<br><br>1,5 kg wątróbki cielęcej, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek oleju, sól, pieprz<br><br>&lt;tit&gt;SOS&lt;/&gt;<br><br>2 opakowania sosu pieczeniowego, 2 cebule (20 dag), 1/4 szklanki śmietany 36-procentowej, 3 łyżki oleju, 10 ziaren
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego