Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
urządzeniami i narzędziami. W dawnej głównej kuchni stoi teraz piec centralnego ogrzewania. Jednak dzięki wspomnieniom pani Achtelikowej kuchnia ta ożywa. - Bardzo ładnie wyglądały miedziane garnki i rondle, poustawiane od najmniejszego do największego na półce nad kuchnią węglową - opowiada pani Marta - ale ich mycie należało do najgorszych prac. Naczynia opłukane w ciepłej wodzie z szarym mydłem czyściło się następnie sokiem z cytryn zasypanych solą.

PRZEPIÓRKI, BAŻANTY, KUROPATWY
Do smażenia przepiórek służyły specjalne brytfanny z siatką zamiast dna. Ptactwo dostarczało do zamku gospodarstwo w Czarnych Dołach, gdzie była również hodowla bażantów. Przepiórki, zanurzane w roztrzepanym jajku lub obtaczane w bułce startej tak drobno
urządzeniami i narzędziami. W dawnej głównej kuchni stoi teraz piec centralnego ogrzewania. Jednak dzięki wspomnieniom pani Achtelikowej kuchnia ta ożywa. - Bardzo ładnie wyglądały miedziane garnki i rondle, poustawiane od najmniejszego do największego na półce nad kuchnią węglową - opowiada pani Marta - ale ich mycie należało do najgorszych prac. Naczynia opłukane w ciepłej wodzie z szarym mydłem czyściło się następnie sokiem z cytryn zasypanych solą.<br><br>&lt;tit1&gt;PRZEPIÓRKI, BAŻANTY, KUROPATWY&lt;/tit1&gt;<br>Do smażenia przepiórek służyły specjalne brytfanny z siatką zamiast dna. Ptactwo dostarczało do zamku gospodarstwo w Czarnych Dołach, gdzie była również hodowla bażantów. Przepiórki, zanurzane w roztrzepanym jajku lub obtaczane w bułce startej tak drobno
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego