Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
wieprzową wymienia jako jedną z potraw, bez której nie obszedł się obiad w wielu domach. Spożywano ją wśród różnych dań następujących po zupie, kiełbasie i sztuce mięsa.
Karolina z Potockich Nakwaska - jedna z prekursorek propagowania racjonalnego żywienia - przestrzegała w połowie XIX wieku przed obfitym jedzeniem wieprzowiny jako zbyt tłustej i ciężko strawnej, jednak szynce przyznawała walory zdrowotne: Szynka chuda, osolona i wędzona, zdrowsza i inne ma właściwości. Dając gospodyniom rady dotyczące dworu wiejskiego, podpowiadała, jak latem przygotować w kominie podręczną spiżarnię na mięsa i szynki do bieżącego używania. Nie pominęła naturalnie tej wędliny w propozycji święconego, ale na 20-30 osób przy
wieprzową wymienia jako jedną z potraw, bez której nie obszedł się obiad w wielu domach. Spożywano ją wśród różnych dań następujących po zupie, kiełbasie i sztuce mięsa.<br>Karolina z Potockich Nakwaska - jedna z prekursorek propagowania racjonalnego żywienia - przestrzegała w połowie XIX wieku przed obfitym jedzeniem wieprzowiny jako zbyt tłustej i ciężko strawnej, jednak szynce przyznawała walory zdrowotne: Szynka chuda, osolona i wędzona, zdrowsza i inne ma właściwości. Dając gospodyniom rady dotyczące dworu wiejskiego, podpowiadała, jak latem przygotować w kominie podręczną spiżarnię na mięsa i szynki do bieżącego używania. Nie pominęła naturalnie tej wędliny w propozycji święconego, ale na 20-30 osób przy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego