listkami mięty.<br><br><tit>Czereśnie smażone w cieście</><br><br>50 dag czereśni<br><br><tit>CIASTO</><br><br>3/4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 4 dag drożdży, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, sól; do smażenia: 1 szklanka oleju; do posypania: 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego<br>Czereśnie umyć i osączyć, nie obrywać ogonków. Przygotować ciasto: w misce utrzeć masło z cukrem i stale mieszając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mleko, rozkruszone drożdże i nadal ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i porcjami wkładać do utartej masy, przesypując mąką. Wsypać skórkę z cytryny i