Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 7
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
listkami mięty.

Czereśnie smażone w cieście

50 dag czereśni

CIASTO

3/4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 4 dag drożdży, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, sól; do smażenia: 1 szklanka oleju; do posypania: 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego
Czereśnie umyć i osączyć, nie obrywać ogonków. Przygotować ciasto: w misce utrzeć masło z cukrem i stale mieszając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mleko, rozkruszone drożdże i nadal ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i porcjami wkładać do utartej masy, przesypując mąką. Wsypać skórkę z cytryny i
listkami mięty.<br><br>&lt;tit&gt;Czereśnie smażone w cieście&lt;/&gt;<br><br>50 dag czereśni<br><br>&lt;tit&gt;CIASTO&lt;/&gt;<br><br>3/4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 4 dag drożdży, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, sól; do smażenia: 1 szklanka oleju; do posypania: 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego<br>Czereśnie umyć i osączyć, nie obrywać ogonków. Przygotować ciasto: w misce utrzeć masło z cukrem i stale mieszając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mleko, rozkruszone drożdże i nadal ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i porcjami wkładać do utartej masy, przesypując mąką. Wsypać skórkę z cytryny i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego