Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
SOS

2 jogurty naturalne (30 dag), sok z 1 cytryny, 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz
Przygotować sos: szczypiorek umyć i drobno pokroić, a następnie wymieszać z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Liście sałaty dokładnie umyć, osączyć i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Sałatę wymieszać z warzywami, ułożyć dekoracyjnie na talerzach i polać sosem.

Szynka z sosem tatarskim

30 plasterków szynki wędzonej gotowanej (70 dag), 30 plasterków szynki parmeńskiej lub
SOS&lt;/&gt;<br><br>2 jogurty naturalne (30 dag), sok z 1 cytryny, 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz<br>Przygotować sos: szczypiorek umyć i drobno pokroić, a następnie wymieszać z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Liście sałaty dokładnie umyć, osączyć i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Sałatę wymieszać z warzywami, ułożyć dekoracyjnie na talerzach i polać sosem.<br><br>&lt;tit&gt;Szynka z sosem tatarskim&lt;/&gt;<br><br>30 plasterków szynki wędzonej gotowanej (70 dag), 30 plasterków szynki parmeńskiej lub
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego