Typ tekstu: Książka
Autor: Godlewski Stanisław
Tytuł: Vademecum myśliwego
Rok wydania: 1996
Rok powstania: 1955
pkt.

Jak przygotowuje się parostki do ważenia?
Czaszka z parostkami do ważenia, dla ustalenia punktacji poroża, powinna być sucha (2-3 miesięcy po pozyskaniu), a jeśli jest świeża, to należy odjąć 10% wagi.
Parostki nienormalnie ukształtowane, tzw. myłkusy, nie podlegają ocenie.
Parostki mogą być przygotowane w różny sposób, a więc czaszka może być:
1) przycięta wzdłuż linii prostej od puszki mózgowej, przez środek oczodołu i poniżej kości nosowej;
2) przycięta wzdłuż linii prostej od dolnej części puszki mózgowej, poniżej oczodołu i poniżej kości górnej szczęki (wzdłuż końcowej części podniebienia);
3) przycięta wzdłuż linii prostej od górnej części puszki mózgowej do dolnej
pkt.<br><br>&lt;tit&gt;Jak przygotowuje się &lt;orig&gt;parostki&lt;/&gt; do ważenia? &lt;/&gt;<br>Czaszka z parostkami do ważenia, dla ustalenia punktacji poroża, powinna być sucha (2-3 miesięcy po pozyskaniu), a jeśli jest świeża, to należy odjąć 10% wagi.<br>&lt;orig&gt;Parostki&lt;/&gt; nienormalnie ukształtowane, tzw. &lt;orig&gt;myłkusy&lt;/&gt;, nie podlegają ocenie.<br>&lt;orig&gt;Parostki&lt;/&gt; mogą być przygotowane w różny sposób, a więc czaszka może być:<br>1) przycięta wzdłuż linii prostej od puszki mózgowej, przez środek oczodołu i poniżej kości nosowej;<br>2) przycięta wzdłuż linii prostej od dolnej części puszki mózgowej, poniżej oczodołu i poniżej kości górnej szczęki (wzdłuż końcowej części podniebienia);<br>3) przycięta wzdłuż linii prostej od górnej części puszki mózgowej do dolnej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego