Typ tekstu: Książka
Autor: Kasperczyk Tadeusz,
Fenczyn Jan
Tytuł: Podręcznik odnowy psychosomatycznej
Rok: 1996
i choroby. Zdaniem dietetyków orientalnych pożywienie powinno stanowić element komplementarny, uzupełniający w relacji do organizmu ludzkiego, tak więc jego określone oddziaływanie energetyczne nie może pozostawać dziełem przypadku. Mit kalorii zastępuje tu wiedza dotycząca cieplnej obróbki pożywienia, naturalności jej uzyskiwania i przetwarzania, wartości energetycznej stosowanych przypraw. Niebanalną rolę w prawidłowym odżywianiu człowieka odgrywa czynnik socjopsychologiczny związany zarówno z przygotowywaniem, jak i spożywaniem potraw. Istotne jest więc podejście osoby przygotowującej pożywienie, specyfika jej cech osobowych (np. inwencja, kreatywność) oraz jej intencje. Szczególną wagę przywiązuje się do zrozumienia ważności, a nawet - świętości obu aspektów procesu: przygotowania (ręczna obróbka) i spożywania, ze szczególnym uwzględnieniem pozytywnych
i choroby. Zdaniem dietetyków orientalnych pożywienie powinno stanowić element komplementarny, uzupełniający w relacji do organizmu ludzkiego, tak więc jego określone oddziaływanie energetyczne nie może pozostawać dziełem przypadku. Mit kalorii zastępuje tu wiedza dotycząca cieplnej obróbki pożywienia, naturalności jej uzyskiwania i przetwarzania, wartości energetycznej stosowanych przypraw. Niebanalną rolę w prawidłowym odżywianiu człowieka odgrywa czynnik socjopsychologiczny związany zarówno z przygotowywaniem, jak i spożywaniem potraw. Istotne jest więc podejście osoby przygotowującej pożywienie, specyfika jej cech osobowych (np. inwencja, kreatywność) oraz jej intencje. Szczególną wagę przywiązuje się do zrozumienia ważności, a nawet - świętości obu aspektów procesu: przygotowania (ręczna obróbka) i spożywania, ze szczególnym uwzględnieniem pozytywnych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego