Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
że to właśnie papryce zawdzięczają ognisty temperament. Proponuję danie znane i w Polsce pod oryginalną węgierską nazwą, czyli

LECZO

75 dag papryki, 50 dag cebuli, 50 dag pomidorów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 15 dag boczku lub wędzonej słoniny, 25 dag kiełbasy zwyczajnej lub parówek, 10 dag smalcu, 1 suszona papryka czuszka, słodka papryka w proszku, sól
Potrawa składa się z równych części papryki, cebuli i pomidorów, ale papryki trzeba kupić więcej, bo odchodzą gniazda nasienne. Z pokrojonego w grube plastry boczku lub ze słoniny wytopić tłuszcz. Wyjąć skwarki, dodać smalec i na rozgrzany tłuszcz włożyć pokrojoną w plastry cebulę. Gdy się
że to właśnie papryce zawdzięczają ognisty temperament. Proponuję danie znane i w Polsce pod oryginalną węgierską nazwą, czyli<br><br>&lt;tit&gt;LECZO&lt;/&gt;<br><br>75 dag papryki, 50 dag cebuli, 50 dag pomidorów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 15 dag boczku lub wędzonej słoniny, 25 dag kiełbasy zwyczajnej lub parówek, 10 dag smalcu, 1 suszona papryka czuszka, słodka papryka w proszku, sól<br>Potrawa składa się z równych części papryki, cebuli i pomidorów, ale papryki trzeba kupić więcej, bo odchodzą gniazda nasienne. Z pokrojonego w grube plastry boczku lub ze słoniny wytopić tłuszcz. Wyjąć skwarki, dodać smalec i na rozgrzany tłuszcz włożyć pokrojoną w plastry cebulę. Gdy się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego