Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Zrozumieć lodowce
Rok: 1996
kształty, to jednak odtąd traktowano zamarzniętą wodę jako ciało krystaliczne.
Jak wygląda wzrost kryształów od strony molekularnej? Cząsteczki wody na skutek działania pewnych zjawisk fizycznych zbliżają się do siebie na odległość 27,6 nm i układają w bardzo typowe konstrukcje trójramienne. Każda cząsteczka wody jest otoczona czterema innymi. Przypomina to czworościan z wszystkimi ściankami w kształcie trójkąta (tetraedr). I właśnie w wyniku porządkowania tetraedrów w zamarzającej wodzie następuje wzrost objętości fazy stałej w stosunku do ciekłej. Siły porządkowania struktury wewnętrznej ­ siły krystalizacji ­ napierają na ścianki naczynia, prowadząc do jego rozerwania. To znane odbiorcom mleka zjawisko jest również ważnym czynnikiem w procesie
kształty, to jednak odtąd traktowano zamarzniętą wodę jako ciało krystaliczne.<br>Jak wygląda wzrost kryształów od strony molekularnej? Cząsteczki wody na skutek działania pewnych zjawisk fizycznych zbliżają się do siebie na odległość 27,6 nm i układają w bardzo typowe konstrukcje trójramienne. Każda cząsteczka wody jest otoczona czterema innymi. Przypomina to czworościan z wszystkimi ściankami w kształcie trójkąta (&lt;orig&gt;tetraedr&lt;/&gt;). I właśnie w wyniku porządkowania &lt;orig&gt;tetraedrów&lt;/&gt; w zamarzającej wodzie następuje wzrost objętości fazy stałej w stosunku do ciekłej. Siły porządkowania struktury wewnętrznej ­ siły krystalizacji ­ napierają na ścianki naczynia, prowadząc do jego rozerwania. To znane odbiorcom mleka zjawisko jest również ważnym czynnikiem w procesie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego