Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dziennik Polski
Nr: 10/7
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 1998
zezwolenie na działalność i czy jej zakres jest zgodny z zezwoleniem, czy pracownicy mają aktualne książeczki zdrowia oraz czy odzież prywatna i ochronna są należycie przechowywane. Należycie, to znaczy oddzielnie, na innych półkach. Kontrolowana jest także higiena osobista personelu. Inspektorzy patrzą głównie na to, czy sprzedawca, kucharz i pomocnik mają czysty, biały płócienny fartuch oraz właściwie zabezpieczone włosy. - Kontrolujemy także, czy pracownicy myją ręce po wyjściu z ubikacji. Nie musimy im wierzyć na słowo - możemy pobrać wymaz spod paznokci. Jeśli wykaże bakterie coli, znaczy to, że pracownik nie myje rąk - mówi Zofia Ziernicka. Dodaje jednak, że takich badań przy rutynowych kontrolach
zezwolenie na działalność i czy jej zakres jest zgodny z zezwoleniem, czy pracownicy mają aktualne książeczki zdrowia oraz czy odzież prywatna i ochronna są należycie przechowywane. Należycie, to znaczy oddzielnie, na innych półkach. Kontrolowana jest także higiena osobista personelu. Inspektorzy patrzą głównie na to, czy sprzedawca, kucharz i pomocnik mają czysty, biały płócienny fartuch oraz właściwie zabezpieczone włosy. <q>- Kontrolujemy także, czy pracownicy myją ręce po wyjściu z ubikacji. Nie musimy im wierzyć na słowo - możemy pobrać wymaz spod paznokci. Jeśli wykaże bakterie coli, znaczy to, że pracownik nie myje rąk</> - mówi Zofia Ziernicka. Dodaje jednak, że takich badań przy rutynowych kontrolach
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego