10 dag majonezu, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny.<br>Śliwki umyć, zalać 1 szklanką wrzątku i pozostawić do ostygnięcia, a następnie osączyć, zmiksować z cukrem, połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.<br>Podawać w sosjerce.<br><br><tit1>SAŁATKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ</tit1><br>1 główka sałaty lollo rosso lub kapusty pekińskiej, 30 dag ugotowanej białej kiełbasy, 15 dag żółtego sera (ementaler, gouda), 1 pomidor (10 dag)<br>SOS:<br>1/2 szklanki majonezu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka posiekanego czosnku, 1 łyżka natki pietruszki, 2 dag kiełków rzeżuchy lub rzodkiewki, 1/4 szklanki bulionu z kostki, sól, pieprz<br>Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić