Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
10 dag majonezu, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny.
Śliwki umyć, zalać 1 szklanką wrzątku i pozostawić do ostygnięcia, a następnie osączyć, zmiksować z cukrem, połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.
Podawać w sosjerce.

SAŁATKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
1 główka sałaty lollo rosso lub kapusty pekińskiej, 30 dag ugotowanej białej kiełbasy, 15 dag żółtego sera (ementaler, gouda), 1 pomidor (10 dag)
SOS:
1/2 szklanki majonezu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka posiekanego czosnku, 1 łyżka natki pietruszki, 2 dag kiełków rzeżuchy lub rzodkiewki, 1/4 szklanki bulionu z kostki, sól, pieprz
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić
10 dag majonezu, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny.<br>Śliwki umyć, zalać 1 szklanką wrzątku i pozostawić do ostygnięcia, a następnie osączyć, zmiksować z cukrem, połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.<br>Podawać w sosjerce.<br><br>&lt;tit1&gt;SAŁATKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ&lt;/tit1&gt;<br>1 główka sałaty lollo rosso lub kapusty pekińskiej, 30 dag ugotowanej białej kiełbasy, 15 dag żółtego sera (ementaler, gouda), 1 pomidor (10 dag)<br>SOS:<br>1/2 szklanki majonezu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka posiekanego czosnku, 1 łyżka natki pietruszki, 2 dag kiełków rzeżuchy lub rzodkiewki, 1/4 szklanki bulionu z kostki, sól, pieprz<br>Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego