kilka dni w domu. Potem usunąć pestkę, a miejsce po niej wypełnić farszem. Awokado pokrojone w kostkę lub plasterki, posypane solą i pieprzem, skropione sokiem z cytryny stanowi świetną sałatkę. Można je również wymieszać z pokrojonym grejpfrutem albo utartym miąższem smarować świeżą bułeczkę.<br><br><tit>AWOKADO Z SZYNKĄ</><br><br>1 owoc awokado (20 dag), 10 dag szynki albo 10 dag krewetek lub krabów, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz<br>Owoc umyć, wytrzeć, przekroić na pół i usunąć pestkę. Szynkę drobno pokroić, wymieszać z majonezem, doprawić solą oraz pieprzem i wypełnić tym farszem miejsce po pestce.<br><br><tit><orig>Fenkuł</></><br><br>Apetycznie wyglądające bulwy <foreign>Foeniculum vulgare</>, czyli kopru włoskiego, spokojnie