Typ tekstu: Książka
Autor: Jankiewicz Leszek S.
Tytuł: Regulatory wzrostu i rozwoju roślin
Rok: 1997
około 50-krotnie, tzn. do 1 mg/kg świeżej masy. Jednocześnie zostają uaktywnione geny odpowiedzialne za wytworzenie białek PR-1. U roślin wrażliwych, po zakażeniu przez TMV, poziom SA wzrasta tylko 10-krotnie, a białka PR nie tworzą się. Powstają one jednak po potraktowaniu takich roślin kwasem salicylowym w odpowiedniej dawce [52]. W temperaturze podwyższonej do 320C rośliny Xanthi-nc traciły zdolność akumulowania SA i tworzenia białek PR. Jednocześnie nie wykazywały reakcji nadwrażliwości. Gdy rośliny potraktowano SA, tworzyły one jednak białka PR i to zarówno w temperaturze 320C, jak i w 20240C [69]. Wszystkie te dane potwierdzają przypuszczenie, że wzmożona produkcja
około 50-krotnie, tzn. do 1 mg/kg świeżej masy. Jednocześnie zostają uaktywnione geny odpowiedzialne za wytworzenie białek PR-1. U roślin wrażliwych, po zakażeniu przez TMV, poziom SA wzrasta tylko 10-krotnie, a białka PR nie tworzą się. Powstają one jednak po potraktowaniu takich roślin kwasem salicylowym w odpowiedniej dawce [52]. W temperaturze podwyższonej do 320C rośliny Xanthi-nc traciły zdolność akumulowania SA i tworzenia białek PR. Jednocześnie nie wykazywały reakcji nadwrażliwości. Gdy rośliny potraktowano SA, tworzyły one jednak białka PR i to zarówno w temperaturze 320C, jak i w 20240C [69]. Wszystkie te dane potwierdzają przypuszczenie, że wzmożona produkcja
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego