Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
czego 90 procent eksportuje się, zwłaszcza do Stanów Zjednoczonych i do Anglii.
Ale tylko niektóre rodzaje win nadają się na koniakową destylację. Po pierwsze, muszą pochodzić z winogron szczepów Falle Blanche, Colombard i Uni Blanc, po drugie, z moszczu o większej niż zwykle zawartości kwasu. Bez dodatków siarczanu, z wielką dbałością o naturalne drożdże (które oferują już pierwsze cechy koniaku) poddawane są te wina podwójnej destylacji, co przynosi czystą winną okowitę o zawyżonym stopniu alkoholu, wymaga więc dodatkowych zabiegów, o których lepiej nie mówić, bo brzmią nieco barbarzyńsko (chodzi o udział wody). Wówczas następuje najciekawsza faza produkcji, w czasie której surowy
czego 90 procent eksportuje się, zwłaszcza do Stanów Zjednoczonych i do Anglii.<br> Ale tylko niektóre rodzaje win nadają się na koniakową destylację. Po pierwsze, muszą pochodzić z winogron szczepów Falle Blanche, Colombard i Uni Blanc, po drugie, z moszczu o większej niż zwykle zawartości kwasu. Bez dodatków siarczanu, z wielką dbałością o naturalne drożdże (które oferują już pierwsze cechy koniaku) poddawane są te wina podwójnej destylacji, co przynosi czystą winną okowitę o zawyżonym stopniu alkoholu, wymaga więc dodatkowych zabiegów, o których lepiej nie mówić, bo brzmią nieco barbarzyńsko (chodzi o udział wody). Wówczas następuje najciekawsza faza produkcji, w czasie której surowy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego