obejmuje następujące etapy: przygotowanie nasion, oczyszczanie wstępne, oczyszczanie dokładne, obieranie, łuskanie, kondycjonowanie, tłoczenie i filtrację oleju, ekstrakcję oleju z pozostałości po tłoczeniu.<br>Aby ułatwić proces wytłaczania, rozdrobnione nasiona podgrzewa sie w temp. 80110&730;C w ciągu 1h. Po wytłoczeniu olej pozostały w wytłokach ekstrahuje się benzyną ekstrakcyjną, po czym poddaje destylacji w celu odparowania rozpuszczalnika i odlecytynowaniu.<br>Surowy olej poddaje się rafinacji, na którą składa się odkwaszanie, bielenie i dezodoryzacja. Rafinowane oleje poddaje się z kolei utwardzaniu przez uwodornienie w obecności katalizatora niklowego. Właściwa produkcja margaryny rozpoczyna się od sporządzenia osnowy tłuszczowej z dodatkami rozpuszczonymi w tłuszczu. Oddzielnie przygotowuje się tzw