Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
pionowo, opierając grubszy koniec o dno miski lub garnka, i ścinamy ziarna. W garnku topimy cztery łyżki masła i na średnim ogniu gotujemy w nim kukurydzę, posypaną solą i pieprzem. Po paru minutach dolewamy trzy szklanki wody i zmniejszamy płomień. Gotujemy jeszcze przez kwadrans, mieszając, żeby ziarna nie przywarły do dna. Następnie robimy gładziutkie purée w mikserze lub robocie kuchennym i przecieramy je przez sito. Dodajemy pół szklanki słodkiej śmietanki i podgrzewamy tak, żeby zupa była gorąca, ale nie zawrzała. Przed podaniem przybieramy ją dwoma zielonymi papryczkami, ostrymi, lecz nie przesadnie. Uprzednio opiekamy je w płomieniu palnika gazowej kuchenki i kiedy
pionowo, opierając grubszy koniec o dno miski lub garnka, i ścinamy ziarna. W garnku topimy cztery łyżki masła i na średnim ogniu gotujemy w nim kukurydzę, posypaną solą i pieprzem. Po paru minutach dolewamy trzy szklanki wody i zmniejszamy płomień. Gotujemy jeszcze przez kwadrans, mieszając, żeby ziarna nie przywarły do dna. Następnie robimy gładziutkie purée w mikserze lub robocie kuchennym i przecieramy je przez sito. Dodajemy pół szklanki słodkiej śmietanki i podgrzewamy tak, żeby zupa była gorąca, ale nie zawrzała. Przed podaniem przybieramy ją dwoma zielonymi papryczkami, ostrymi, lecz nie przesadnie. Uprzednio opiekamy je w płomieniu palnika gazowej kuchenki i kiedy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego