Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
którzy kupują całą szynkę, otrzymują w prezencie drewniane imadło ułatwiające jej krojenie. Cała szynka kosztuje od kilku do kilkudziesięciu tysięcy peset - jest to więc duży wydatek - ale wystarcza na długo, można ją przechowywać w domowych warunkach parę miesięcy.
Jamón serrano i iberico należą do najbardziej szlachetnego gatunku wędlin - surowych szynek dojrzewających, znanych od wieków w krajach śródziemnomorskich. O różnicy między nimi decydują: gatunek wieprzowiny i sposób żywienia świń, z których pozyskuje się szynki.
Jamón serrano wytwarza się z dużych świń rasy białej, hodowanych na farmach w całej Hiszpanii lub importowanych.
Jamón iberico pochodzi z mniejszych, czarnych świń, żyjących tylko na Półwyspie
którzy kupują całą szynkę, otrzymują w prezencie drewniane imadło ułatwiające jej krojenie. Cała szynka kosztuje od kilku do kilkudziesięciu tysięcy peset - jest to więc duży wydatek - ale wystarcza na długo, można ją przechowywać w domowych warunkach parę miesięcy.<br>Jamón serrano i iberico należą do najbardziej szlachetnego gatunku wędlin - surowych szynek dojrzewających, znanych od wieków w krajach śródziemnomorskich. O różnicy między nimi decydują: gatunek wieprzowiny i sposób żywienia świń, z których pozyskuje się szynki.<br>Jamón serrano wytwarza się z dużych świń rasy białej, hodowanych na farmach w całej Hiszpanii lub importowanych.<br>Jamón iberico pochodzi z mniejszych, czarnych świń, żyjących tylko na Półwyspie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego