Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Gorący klimat, góry i powiew oceanu sprawiają, że jest to idealne miejsce do wytwarzania jednego z najbardziej dziś ekologicznych produktów spożywczych. Kronikarskie opisy dawnych obyczajów pozwalają przypuszczać, że we Włoszech historia surowej szynki sięga czasów starożytnych. Dziś produkcją tego przysmaku sterują komputery, od skomplikowanego procesu solenia aż po suszenie i dojrzewanie. Prosciutto crudo ma wiele odmian i smaków, a każdy z producentów pilnie strzeże swoich tajemnic.
Najbardziej szlachetną odmianą surowej szynki, cieszącą się największą sławą, jest szynka parmeńska. Oryginalną szynkę z Parmy poznaje się po charakterystycznym herbie - wypalonej w mięsie koronie z napisem "Parma". Wytwórcy skupieni w Stowarzyszeniu Producentów Szynki Parmeńskiej
Gorący klimat, góry i powiew oceanu sprawiają, że jest to idealne miejsce do wytwarzania jednego z najbardziej dziś ekologicznych produktów spożywczych. Kronikarskie opisy dawnych obyczajów pozwalają przypuszczać, że we Włoszech historia surowej szynki sięga czasów starożytnych. Dziś produkcją tego przysmaku sterują komputery, od skomplikowanego procesu solenia aż po suszenie i dojrzewanie. Prosciutto crudo ma wiele odmian i smaków, a każdy z producentów pilnie strzeże swoich tajemnic.<br>Najbardziej szlachetną odmianą surowej szynki, cieszącą się największą sławą, jest szynka parmeńska. Oryginalną szynkę z Parmy poznaje się po charakterystycznym herbie - wypalonej w mięsie koronie z napisem "Parma". Wytwórcy skupieni w Stowarzyszeniu Producentów Szynki Parmeńskiej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego