na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać z mąka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować krążek. Suszyć 3 godz. w temperaturze 130oC. Na bezie rozłożyć bitą śmietanę. Polać syropem klonowym i posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.<br>Nasza rada<br>Tort można też polać miodem doprawionym imbirem i cynamonem.<br>Z wiśniami<br><gap><br>Na ciasto<br>70 g mielonych migdałów, 50 g mąki pszennej, 50 g maki ziemniaczanej, 100 g kakao, 4 jajka, 100 g masła, 100 g cukru, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia<br>Krem<br>3/4 l śmietany kremówki, zagęstnik do śmietany, 4 łyżki cukru, duży