Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
niż obfitość potraw. Sztuka polega na odpowiednim zgraniu poszczególnych elementów składających się na nakrycie: obrusa, szkieł, porcelany oraz kwiatów, którym przypada w dekoracji stołu rola szczególna.
Jak zawsze tam, gdzie do wyboru mamy wiele składników, pragniemy z jednej strony nadać przyjęciu doskonałą oprawę, z drugiej zaś - właśnie w imię tej doskonałości - musimy uniknąć przeładowania zastawą. Stół nie może sprawiać wrażenia jakiejś ekspozycji, mającej świadczyć o zamożności domu. Jest to w bardzo złym guście. Takiego "przedobrzenia" trzeba stanowczo unikać. Podobnie jak wytworność toalety eleganckiej damy jest sztuką wystudiowanej skromności, tak elegancja stołu musi być daleka od zbytku. Nic, co jest zbyt jaskrawe
niż obfitość potraw. Sztuka polega na odpowiednim zgraniu poszczególnych elementów składających się na nakrycie: obrusa, szkieł, porcelany oraz kwiatów, którym przypada w dekoracji stołu rola szczególna.<br>Jak zawsze tam, gdzie do wyboru mamy wiele składników, pragniemy z jednej strony nadać przyjęciu doskonałą oprawę, z drugiej zaś - właśnie w imię tej doskonałości - musimy uniknąć przeładowania zastawą. Stół nie może sprawiać wrażenia jakiejś ekspozycji, mającej świadczyć o zamożności domu. Jest to w bardzo złym guście. Takiego "przedobrzenia" trzeba stanowczo unikać. Podobnie jak wytworność toalety eleganckiej damy jest sztuką wystudiowanej skromności, tak elegancja stołu musi być daleka od zbytku. Nic, co jest zbyt jaskrawe
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego