Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
mają dość cukru (substancji wspólnej glukozy i sacharozy), nagminnie dosładzano moszcz, także miodem. Prowadziło to jednak do licznych nadużyć, zmieniających proporcje organoleptycznych wartości wina na rzecz jego mocy. Moc to ważna kategoria jakościowa trunku, ale przecież nie jedyna, łatwo może doprowadzić do zniekształcenia jego winnej struktury. Włosi radzą sobie bez dosładzania, francuscy konkurenci nie mogą, ale musieli rzecz przynajmniej uporządkować, tym bardziej, że na rynku zaczęło się pojawiać coraz więcej różnych cukrów. I tuż przed Wielką Rewolucją Francuską zdążył jeszcze mądry hrabia Chaptal de Chanteloup doprowadzić do rzetelnej prawnej regulacji tej metody, którą na jego cześć nazwano szaptalizacją (chaptalisation). Chodziło przede
mają dość cukru (substancji wspólnej glukozy i sacharozy), nagminnie dosładzano moszcz, także miodem. Prowadziło to jednak do licznych nadużyć, zmieniających proporcje organoleptycznych wartości wina na rzecz jego mocy. Moc to ważna kategoria jakościowa trunku, ale przecież nie jedyna, łatwo może doprowadzić do zniekształcenia jego winnej struktury. Włosi radzą sobie bez dosładzania, francuscy konkurenci nie mogą, ale musieli rzecz przynajmniej uporządkować, tym bardziej, że na rynku zaczęło się pojawiać coraz więcej różnych cukrów. I tuż przed Wielką Rewolucją Francuską zdążył jeszcze mądry hrabia Chaptal de Chanteloup doprowadzić do rzetelnej prawnej regulacji tej metody, którą na jego cześć nazwano szaptalizacją (chaptalisation). Chodziło przede
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego