Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
specjały

KUSKUS

Historia kuskusu sięga 3 tysięcy lat p.n.e. Jadali go Berberowie, zamieszkujący góry Atlas w północno-zachodniej Afryce. Oni też wprowadzili kuskus na dwory faraonów w Egipcie. Szybko zyskał popularność na północy kontynentu, głównie w krajach Maghrebu: Maroku, Algierii, Tunezji i Libii, a także w Senegalu i na Sycylii. W XVII wieku został przywieziony, prawdopodobnie wraz z niewolnikami
specjały&lt;/tit&gt;<br><br>&lt;tit&gt;KUSKUS&lt;/tit&gt;<br><br>&lt;intro&gt;Historia kuskusu sięga 3 tysięcy lat p.n.e. Jadali go Berberowie, zamieszkujący góry Atlas w północno-zachodniej Afryce. Oni też wprowadzili kuskus na dwory faraonów w Egipcie. Szybko zyskał popularność na północy kontynentu, głównie w krajach Maghrebu: Maroku, Algierii, Tunezji i Libii, a także w Senegalu i na Sycylii. W XVII wieku został przywieziony, prawdopodobnie wraz z niewolnikami
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego