Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fokus. Poznać i zrozumieć świat
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok wydania: 2003
filiżanki

Zanim kawa trafi do naszych domów, przechodzi długą drogę i wymaga olbrzymiego nakładu pracy. Musi być zbierana ręcznie, ponieważ owoce dojrzewają przez cały rok i trzeba wybierać te, które osiągnęły właściwy stopień zabarwienia. Nawet najbardziej wprawiony pracownik nie jest w stanie zebrać dziennie więcej niż 7-8 kilogramów.

Następny etap obróbki ziarna polega na wydobyciu go z czerwonego miąższu. Przez wieki stosowano tzw. metodę suchą, która polegała na suszeniu przez 2-3 tygodnie owoców w słońcu, co wymagało przewracania ich co kilka godzin na drugą stronę (teraz robią to mechaniczne suszarnie) i oczywiście bezdeszczowej pogody.

Dziś częściej stosowana jest metoda
filiżanki&lt;/&gt;<br><br>Zanim kawa trafi do naszych domów, przechodzi długą drogę i wymaga olbrzymiego nakładu pracy. Musi być zbierana ręcznie, ponieważ owoce dojrzewają przez cały rok i trzeba wybierać te, które osiągnęły właściwy stopień zabarwienia. Nawet najbardziej wprawiony pracownik nie jest w stanie zebrać dziennie więcej niż 7-8 kilogramów.<br><br>Następny etap obróbki ziarna polega na wydobyciu go z czerwonego miąższu. Przez wieki stosowano tzw. metodę suchą, która polegała na suszeniu przez 2-3 tygodnie owoców w słońcu, co wymagało przewracania ich co kilka godzin na drugą stronę (teraz robią to mechaniczne suszarnie) i oczywiście bezdeszczowej pogody. <br><br>Dziś częściej stosowana jest metoda
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego