Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 02.06 (31)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
trufle, ślimaki odstraszają swoimi cenami. Ale przecież tradycyjna polska kuchnia to bażanty, sarnina i pasztety z zająca, których na co dzień nie jadamy. Ta sama zasada obowiązuje w innych krajach. Wszędzie najpopularniejsze dania są tanie i łatwe w przygotowaniu. A nasze wyliczenia pokazują, że cena domowego kotleta jest wyższa od flagowych dań kuchni orientalnej (np. kurczak z warzywami - 14 zł), włoskiej (np. spaghetti bolognese - 15 zł), a nawet od dania z łososia. A tym, co bronią schabowego jak Częstochowy, warto przypomnieć, że prawdziwa ojczyzna tego dania znajduje się po drugiej stronie Odry.
ARTUR ADAMOWICZ

Co wolno straży pożarnej (cz. 2)
Strażak
trufle, ślimaki odstraszają swoimi cenami. Ale przecież tradycyjna polska kuchnia to bażanty, sarnina i pasztety z zająca, których na co dzień nie jadamy. Ta sama zasada obowiązuje w innych krajach. Wszędzie najpopularniejsze dania są tanie i łatwe w przygotowaniu. A nasze wyliczenia pokazują, że cena domowego kotleta jest wyższa od flagowych dań kuchni orientalnej (np. kurczak z warzywami - 14 zł), włoskiej (np. spaghetti bolognese - 15 zł), a nawet od dania z łososia. A tym, co bronią schabowego jak Częstochowy, warto przypomnieć, że prawdziwa ojczyzna tego dania znajduje się po drugiej stronie Odry.<br>&lt;gap&gt;&lt;au&gt;ARTUR ADAMOWICZ&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art" sub="home"&gt;&lt;tit&gt;Co wolno straży pożarnej (cz. 2)&lt;/&gt;<br>Strażak
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego