Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
sensorycznej. Analiza jakości cząstkowej i całkowitej metodą punktową (1964) , oraz Artykuły żywnościowe. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie smaku i węchu (1965) . W kolejnych latach ogłoszono normy: Analiza sensoryczna. Zasady ogólne (1966) i Analiza sensoryczna. Nazwy i określenia (1971) . Międzynarodowa Komisja Normalizacyjna (ISO) rozpoczęła podobne prace dopiero w roku 1969, formułując pierwszą wersję dokumentu Sensory Analysis. Terminology.
Polski Komitet Normalizacyjny (PKN) stopniowo wprowadza polskie wersje językowe norm międzynarodowych lub europejskich. W roku 1997 ustanowiono normę PN-ISO: Analiza sensoryczna. Terminologia .W latach 1999-2000 opracowano projekty norm:
PN-ISO: Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne dotyczące projektowania pracowni analizy sensorycznej ,
PN-EN: Analiza
sensorycznej. Analiza jakości cząstkowej i całkowitej metodą punktową (1964) , oraz Artykuły żywnościowe. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie smaku i węchu (1965) . W kolejnych latach ogłoszono normy: Analiza sensoryczna. Zasady ogólne (1966) i Analiza sensoryczna. Nazwy i określenia (1971) . Międzynarodowa Komisja Normalizacyjna (ISO) rozpoczęła podobne prace dopiero w roku 1969, formułując pierwszą wersję dokumentu Sensory Analysis. Terminology.<br>Polski Komitet Normalizacyjny (PKN) stopniowo wprowadza polskie wersje językowe norm międzynarodowych lub europejskich. W roku 1997 ustanowiono normę PN-ISO: Analiza sensoryczna. Terminologia .W latach 1999-2000 opracowano projekty norm:<br>PN-ISO: Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne dotyczące projektowania pracowni analizy sensorycznej ,<br>PN-EN: Analiza
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego