Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
na cząstki i wymieszać z pozostałymi warzywami i natką pietruszki. Boki i dno miski pokryć tężejącą galaretą. Na spodzie położyć połówkę pomidora przekrojem do dołu, wokół ułożyć roladki z szynki, zalać galaretą, wypełniając miskę do połowy. Odstawić do zastygnięcia. Wyłożyć boki formy plastrami jajka, środek wypełnić warzywami i zalać pozostałą galaretą. Wstawić do lodówki na 2 godz.
Zastygłą galaretę wyjąć na talerz wyłożony sałatą (chwilę wcześniej obłożyć miskę ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie) i przybrać rzodkiewkami, pomidorami, szczypiorkiem oraz cytryną. Przygotować sos: składniki sosu starannie wymieszać. Potrawę podawać z pieczywem i sosem w sosjerce.
(5 porcji)

Nadziewana po francusku
2 kg
na cząstki i wymieszać z pozostałymi warzywami i natką pietruszki. Boki i dno miski pokryć tężejącą galaretą. Na spodzie położyć połówkę pomidora przekrojem do dołu, wokół ułożyć roladki z szynki, zalać galaretą, wypełniając miskę do połowy. Odstawić do zastygnięcia. Wyłożyć boki formy plastrami jajka, środek wypełnić warzywami i zalać pozostałą galaretą. Wstawić do lodówki na 2 godz.<br>Zastygłą galaretę wyjąć na talerz wyłożony sałatą (chwilę wcześniej obłożyć miskę ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie) i przybrać rzodkiewkami, pomidorami, szczypiorkiem oraz cytryną. Przygotować sos: składniki sosu starannie wymieszać. Potrawę podawać z pieczywem i sosem w sosjerce. <br>(5 porcji)<br><br>&lt;tit1&gt;Nadziewana po francusku&lt;/tit1&gt;<br>2 kg
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego