Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
pomarańczowymi jajeczkami, ma charakterystyczny morski smak.
Sprzedaje się żywe przegrzebki w muszlach i wyjęte z muszli mięso świeże oraz w konserwach. Po umyciu muszli pod bieżącą zimną wodą mięso wyjmuje się, podważając wieczko czubkiem noża albo wkładając muszle do piekarnika i stopniowo podgrzewając, aż otworzą się same. Następnie usuwa się galaretowaty płaszcz, ponieważ do jedzenia nadaje się tylko mięso i jajeczka, choć niektórzy je wyrzucają. Mięso płucze się i osącza, duże kawałki przecina na pół, żeby nie były twarde. Przegrzebki przyrządza się na rozmaite sposoby: smaży w głębokim tłuszczu, piecze na grillu, zapieka, gotuje. Świeże albo z konserwy można dodać do
pomarańczowymi jajeczkami, ma charakterystyczny morski smak.<br>Sprzedaje się żywe przegrzebki w muszlach i wyjęte z muszli mięso świeże oraz w konserwach. Po umyciu muszli pod bieżącą zimną wodą mięso wyjmuje się, podważając wieczko czubkiem noża albo wkładając muszle do piekarnika i stopniowo podgrzewając, aż otworzą się same. Następnie usuwa się galaretowaty płaszcz, ponieważ do jedzenia nadaje się tylko mięso i jajeczka, choć niektórzy je wyrzucają. Mięso płucze się i osącza, duże kawałki przecina na pół, żeby nie były twarde. Przegrzebki przyrządza się na rozmaite sposoby: smaży w głębokim tłuszczu, piecze na grillu, zapieka, gotuje. Świeże albo z konserwy można dodać do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego