Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Nie wolno pić naparów z dziurawca, ponieważ zawiera on substancję zwiększającą pochłanianie promieni słonecznych (hiperynę), co u osób przebywających na słońcu może wywołać poparzenia i stałe przebarwienia skóry. Zanim sporządzimy napar, sprawdźmy na opakowaniu, czy w mieszance ziołowej nie ma dziurawca. Specjaliści od żywienia radzą, aby w upały nie pić:
- gazowanych napojów słodzonych, ponieważ nie można zaspokoić nimi pragnienia (podobnie jak gazowanymi wodami mineralnymi) i są bardzo kaloryczne;
- napojów alkoholowych, w tym popularnego piwa, ponieważ trudno uzupełnić nimi brakującą wodę. Alkohol oszukuje organizm, blokując receptory sygnalizujące niedobór wody. Poza tym napoje alkoholowe jedynie na początku dają uczucie chłodu; w istocie ogrzewają
Nie wolno pić naparów z dziurawca, ponieważ zawiera on substancję zwiększającą pochłanianie promieni słonecznych (hiperynę), co u osób przebywających na słońcu może wywołać poparzenia i stałe przebarwienia skóry. Zanim sporządzimy napar, sprawdźmy na opakowaniu, czy w mieszance ziołowej nie ma dziurawca. Specjaliści od żywienia radzą, aby w upały nie pić:<br>- gazowanych napojów słodzonych, ponieważ nie można zaspokoić nimi pragnienia (podobnie jak gazowanymi wodami mineralnymi) i są bardzo kaloryczne;<br>- napojów alkoholowych, w tym popularnego piwa, ponieważ trudno uzupełnić nimi brakującą wodę. Alkohol oszukuje organizm, blokując receptory sygnalizujące niedobór wody. Poza tym napoje alkoholowe jedynie na początku dają uczucie chłodu; w istocie ogrzewają
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego