Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
dzieli je na sześć grup.
I grupa: produkty podstawowe, do których zalicza się wszelkie zboża i kasze, powinny stanowić 50-60% całodziennego pożywienia. Połowę z nich mają stanowić pełne ziarna zbóż i kasz, a pozostałą część mielone produkty zbożowe, takie jak płatki i mąki.
II grupa: nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, soja i in.), które zaleca się spożywać w ilości 5-10%. Ilości tej odpowiada mniej więcej 1-2 łyżek suchych nasion strączkowych.
III grupa: warzywa - dbajmy, aby były spożywane w szerokim asortymencie, gdyż są cennym źródłem witamin, soli mineralnych i innych składników. Spożywamy je w ilości stanowiącej 25-35
dzieli je na sześć grup.<br>I grupa: produkty podstawowe, do których zalicza się wszelkie zboża i kasze, powinny stanowić 50-60% całodziennego pożywienia. Połowę z nich mają stanowić pełne ziarna zbóż i kasz, a pozostałą część mielone produkty zbożowe, takie jak płatki i mąki.<br>II grupa: nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, soja i in.), które zaleca się spożywać w ilości 5-10%. Ilości tej odpowiada mniej więcej 1-2 łyżek suchych nasion strączkowych.<br>III grupa: warzywa - dbajmy, aby były spożywane w szerokim asortymencie, gdyż są cennym źródłem witamin, soli mineralnych i innych składników. Spożywamy je w ilości stanowiącej 25-35
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego