śledź, makrela).<br>Beta-karoten (prowitamina A, antyoksydant)<br>Ważne dla: Wzrok, system immunologiczny, obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem.<br>Źródło witamin Owoce takie jak melony i brzoskwinie. Warzywa jak marchew, szpinak i brokuły.<br>Witamina B1<br>Ważne dla: Wzrost, funkcje układu nerwowego i mięśniowego, produkcja energii.<br>Źródło witamin Produkty zbożowe, orzechy, fasola, groch, ryż, mięso i podroby.<br>Witamina B2<br>Ważne dla: Przemiany energetyczne, wzrost, prawidłowe funkcjonowanie tkanek.<br>Źródło witamin Mięso, wątroba, ryby, produkty mleczne, brokuły i szpinak, drób.<br>Niacyna (Witamina B3)<br>Ważne dla: Przemiany energetyczne. W dużych ilościach może zmniejszyć poziom cholesterolu.<br>Źródło witamin Podroby, mięso, ryby, drób, produkty pełnoziarniste, mleko, jaja, warzywa