Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy medyczne
Rok: 1996
śledź, makrela).
Beta-karoten (prowitamina A, antyoksydant)
Ważne dla: Wzrok, system immunologiczny, obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem.
Źródło witamin Owoce takie jak melony i brzoskwinie. Warzywa jak marchew, szpinak i brokuły.
Witamina B1
Ważne dla: Wzrost, funkcje układu nerwowego i mięśniowego, produkcja energii.
Źródło witamin Produkty zbożowe, orzechy, fasola, groch, ryż, mięso i podroby.
Witamina B2
Ważne dla: Przemiany energetyczne, wzrost, prawidłowe funkcjonowanie tkanek.
Źródło witamin Mięso, wątroba, ryby, produkty mleczne, brokuły i szpinak, drób.
Niacyna (Witamina B3)
Ważne dla: Przemiany energetyczne. W dużych ilościach może zmniejszyć poziom cholesterolu.
Źródło witamin Podroby, mięso, ryby, drób, produkty pełnoziarniste, mleko, jaja, warzywa
śledź, makrela).<br>Beta-karoten (prowitamina A, antyoksydant)<br>Ważne dla: Wzrok, system immunologiczny, obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem.<br>Źródło witamin Owoce takie jak melony i brzoskwinie. Warzywa jak marchew, szpinak i brokuły.<br>Witamina B1<br>Ważne dla: Wzrost, funkcje układu nerwowego i mięśniowego, produkcja energii.<br>Źródło witamin Produkty zbożowe, orzechy, fasola, groch, ryż, mięso i podroby.<br>Witamina B2<br>Ważne dla: Przemiany energetyczne, wzrost, prawidłowe funkcjonowanie tkanek.<br>Źródło witamin Mięso, wątroba, ryby, produkty mleczne, brokuły i szpinak, drób.<br>Niacyna (Witamina B3)<br>Ważne dla: Przemiany energetyczne. W dużych ilościach może zmniejszyć poziom cholesterolu.<br>Źródło witamin Podroby, mięso, ryby, drób, produkty pełnoziarniste, mleko, jaja, warzywa
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego