B3)<br>Ważne dla: Przemiany energetyczne. W dużych ilościach może zmniejszyć poziom cholesterolu.<br>Źródło witamin Podroby, mięso, ryby, drób, produkty pełnoziarniste, mleko, jaja, warzywa zielone (brokuły, szczypiorek) i orzechy.<br>Witamina B5 (kwas pantotenowy)<br>Ważne dla: Przemiana białkowa, tłuszczowa i węglowodanowa. Poprawia wygląd skóry i włosów.<br>Źródło witamin Mięso, podroby, produkty zbożowe, groch i ziemniaki.<br>Witamina B6<br>Ważne dla: Funkcje różnych enzymów. Przemiany tłuszczy oraz węglowodanów.<br>Źródło witamin Wątroba, mięso, ryby, żółtka jaj, warzywa, ziemniaki i chleb razowy.<br>Witamina B12<br>Ważne dla: Produkcja czerwonych krwinek, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz komórek.<br>Źródło witamin Mięso, małże, krewetki, ryby, wątroba i nerki, ser i