Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 35
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
i połów ryb na morzu. - Tradycyjny wieniec dożynkowy miał kształt zamkniętej korony, wzorowanej na dawnej królewskiej koronie. Jednak życie idzie do przodu i formy są coraz bogatsze - mówi Jadwiga Pilchowa. - Oprócz zboża, gospodynie wykorzystały jarzębinę, mak, fasolę, łubin, len, kwiaty, a także płótno. Nie zabrakło też warzyw: buraków, kwaków, bobu, grochu, a dla ubarwienia znalazły się nawet brzoskwinie. - Tak wygląda współczesny świat. Dzieci gazdów też jedzą brzoskwinie i inne egzotyczne owoce. Trudno, żeby tego nie pokazać w wieńcu - komentuje tę nowość pani Jadwiga. Wiele gospodyń upiekło też tradycyjne moskole. A jak zwyczaj nakazuje, zanim zaczęto się bawić, najpierw ksiądz Wiesław Popielarczyk
i połów ryb na morzu. - Tradycyjny wieniec dożynkowy miał kształt zamkniętej korony, wzorowanej na dawnej królewskiej koronie. Jednak życie idzie do przodu i formy są coraz bogatsze - mówi Jadwiga Pilchowa. - Oprócz zboża, gospodynie wykorzystały jarzębinę, mak, fasolę, łubin, len, kwiaty, a także płótno. Nie zabrakło też warzyw: buraków, <dialect>kwaków</>, bobu, grochu, a dla ubarwienia znalazły się nawet brzoskwinie. - Tak wygląda współczesny świat. Dzieci gazdów też jedzą brzoskwinie i inne egzotyczne owoce. Trudno, żeby tego nie pokazać w wieńcu - komentuje tę nowość pani Jadwiga. Wiele gospodyń upiekło też tradycyjne <dialect>moskole</>. A jak zwyczaj nakazuje, zanim zaczęto się bawić, najpierw ksiądz Wiesław Popielarczyk
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego