Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
idzie zawartości energii oraz rodzaj występujących w tych roślinach substancji antyżywieniowych (tab. 6).
Jak wynika z przedstawionych w tab. 6 danych, łubin żółty wyróżnia się spośród porównywalnych gatunków nasion roślin strączkowych najwyższą zawartością białka, tłuszczu i włókna surowego oraz takich makroelementów, jak: wapń i magnez. Dwukrotnie wyższa niż w nasionach grochu i o około 35% niż w bobiku ilość włókna surowego obniża znacznie wartość odżywczą łubinu żółtego, zwłaszcza dla zwierząt nieprzeżuwających. Duża zawartość włókna w łubinie sprawia, że u świń znaczna część pobranej z łubinu energii brutto nie jest strawiona do końca jelita cienkiego i przechodzi do jelita grubego. W badaniach
idzie zawartości energii oraz rodzaj występujących w tych roślinach substancji antyżywieniowych (tab. 6).<br>Jak wynika z przedstawionych w tab. 6 danych, łubin żółty wyróżnia się spośród porównywalnych gatunków nasion roślin strączkowych najwyższą zawartością białka, tłuszczu i włókna surowego oraz takich makroelementów, jak: wapń i magnez. Dwukrotnie wyższa niż w nasionach grochu i o około 35% niż w bobiku ilość włókna surowego obniża znacznie wartość odżywczą łubinu żółtego, zwłaszcza dla zwierząt nieprzeżuwających. Duża zawartość włókna w łubinie sprawia, że u świń znaczna część pobranej z łubinu energii brutto nie jest strawiona do końca jelita cienkiego i przechodzi do jelita grubego. W badaniach
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego