Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
wydawać, że pojawienie się na stole widelca zwalnia palce od posługiwania się nimi. Ktoś zauważył, że oto skończyła się epoka sięgająca swymi początkami czasów prehistorycznych. A jednak palców używa się nadal, np. przy jedzeniu kukurydzy, i nie jest to poczytywane za jakieś obyczajowe barbarzyństwo. Kolbę trzyma się w palcach i gryzie ziarna. Inny sposób, chociaż niezbędny w pewnych okolicznościach, jest mniej wygodny. Trzeba za pomocą noża i widelca zeskrobać ziarna z kolby. Okazuje się to łatwiejsze, gdy nadziejemy kolbę na widelec, a ziarna będziemy zeskrobywali nożem. Szparagi, chociaż uważane są za danie wytworne, jada się palcami, a oprócz szparagów - karczochy i
wydawać, że pojawienie się na stole widelca zwalnia palce od posługiwania się nimi. Ktoś zauważył, że oto skończyła się epoka sięgająca swymi początkami czasów prehistorycznych. A jednak palców używa się nadal, np. przy jedzeniu kukurydzy, i nie jest to poczytywane za jakieś obyczajowe barbarzyństwo. Kolbę trzyma się w palcach i gryzie ziarna. Inny sposób, chociaż niezbędny w pewnych okolicznościach, jest mniej wygodny. Trzeba za pomocą noża i widelca zeskrobać ziarna z kolby. Okazuje się to łatwiejsze, gdy nadziejemy kolbę na widelec, a ziarna będziemy zeskrobywali nożem. Szparagi, chociaż uważane są za danie wytworne, jada się palcami, a oprócz szparagów - karczochy i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego