Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 07.03
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
nieprawda, jak podają niektóre przewodniki, że w polskich kantorach nie można znaleźć funtów cypryjskich.

Jedzenie i picie. Na początek kulinarnych przygód proponuję mezée (mięsne lub rybne) - składankę tradycyjnych potraw cypryjskich, podawaną z domowym winem. Polecam też suwlaki - paluszki mięsne z rożna z plackami pszennymi, sałatą i sosami oraz afelie - wieprzowy gulasz przyrządzany z dodatkiem czerwonego wina i kolendry. Jedne z najpopularniejszych dań to: ser halloumi - twardy, wędzony, wyrabiany z koziego mleka, keftedes - mięsne kuleczki i sheftalia - smażone kiełbaski wieprzowe z ziołami. Humus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki i oliwy z oliwek. Tutejsza sałatka wiejska to nic innego jak dobrze
nieprawda, jak podają niektóre przewodniki, że w polskich kantorach nie można znaleźć funtów cypryjskich.<br><br>Jedzenie i picie. Na początek kulinarnych przygód proponuję mezée (mięsne lub rybne) - składankę tradycyjnych potraw cypryjskich, podawaną z domowym winem. Polecam też suwlaki - paluszki mięsne z rożna z plackami pszennymi, sałatą i sosami oraz afelie - wieprzowy gulasz przyrządzany z dodatkiem czerwonego wina i kolendry. Jedne z najpopularniejszych dań to: ser halloumi - twardy, wędzony, wyrabiany z koziego mleka, keftedes - mięsne kuleczki i sheftalia - smażone kiełbaski wieprzowe z ziołami. Humus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki i oliwy z oliwek. Tutejsza sałatka wiejska to nic innego jak dobrze
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego