Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
gotowe do podania na przystawkę, ale można je też delikatnie podpiec na grillu albo potraktować jako dodatek do innych potraw.

Sercówki
Bywają nazywane "ostrygami biedaków". Żyją w Morzu Śródziemnym, Północnym i na europejskim wybrzeżu Atlantyku. Mają okrągłe, bardzo wypukłe muszle, których średnica dochodzi do kilkunastu centymetrów, żebrowane promieniście, często pokryte guzkami albo kolcami. Oglądane z boku, przypominają kształtem serce. Na wierzchu muszle są piaskowo-brązowe z jasnoczerwonymi plamami, wewnątrz żółto-fioletowe. Mięso ma charakterystyczny morski smak i bywa twarde. Sprzedaje się je żywe w muszlach albo konserwowe. Żywe sercówki na kilka godzin przed przyrządzeniem powinno się włożyć do posolonej wody, żeby
gotowe do podania na przystawkę, ale można je też delikatnie podpiec na grillu albo potraktować jako dodatek do innych potraw.<br><br>&lt;tit1&gt;Sercówki&lt;/tit1&gt;<br>Bywają nazywane "ostrygami biedaków". Żyją w Morzu Śródziemnym, Północnym i na europejskim wybrzeżu Atlantyku. Mają okrągłe, bardzo wypukłe muszle, których średnica dochodzi do kilkunastu centymetrów, żebrowane promieniście, często pokryte guzkami albo kolcami. Oglądane z boku, przypominają kształtem serce. Na wierzchu muszle są piaskowo-brązowe z jasnoczerwonymi plamami, wewnątrz żółto-fioletowe. Mięso ma charakterystyczny morski smak i bywa twarde. Sprzedaje się je żywe w muszlach albo konserwowe. Żywe sercówki na kilka godzin przed przyrządzeniem powinno się włożyć do posolonej wody, żeby
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego