Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 11.28
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
uczucie sytości, margarynę obniżającą poziom cholesterolu, sok bogaty w bakterie regulujące funkcje żołądka, napój orzeźwiający z żeń-szeniem oraz cukierki zmniejszające ryzyko zachorowania na raka.
Daleko posunięta hipochondria? Raczej moda na tzw. functional foods, która panuje ostatnio w międzynarodowej branży spożywczej - nie tylko wśród teoretyków i futurologów, ale także wśród handlowców. Pod pojęciem "funkcjonalna żywność" kryją się znane od lat produkty wzbogacone substancjami o właściwościach leczniczych. Samą branżę zalicza się do pogranicza medycyny, homeopatii i przemysłu spożywczego. Wszystko zaczęło się od zielonej herbaty, której naukowe autorytety zaczęły przypisywać zdrowotne oddziaływanie. Następnie na listę produktów o takich zaletach trafiła czarna herbata oraz
uczucie sytości, margarynę obniżającą poziom cholesterolu, sok bogaty w bakterie regulujące funkcje żołądka, napój orzeźwiający z żeń-szeniem oraz cukierki zmniejszające ryzyko zachorowania na raka.<br>Daleko posunięta hipochondria? Raczej moda na tzw. functional foods, która panuje ostatnio w międzynarodowej branży spożywczej - nie tylko wśród teoretyków i futurologów, ale także wśród handlowców. Pod pojęciem "funkcjonalna żywność" kryją się znane od lat produkty wzbogacone substancjami o właściwościach leczniczych. Samą branżę zalicza się do pogranicza medycyny, homeopatii i przemysłu spożywczego. Wszystko zaczęło się od zielonej herbaty, której naukowe autorytety zaczęły przypisywać zdrowotne oddziaływanie. Następnie na listę produktów o takich zaletach trafiła czarna herbata oraz
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego