Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dzień Dobry
Nr: 30.03
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
Kazimierza z 1664 r.
Pierwsze herbaty miały inny smak niż obecne. W Polsce początkowo traktowano ją jako roślinę leczniczą. Dopiero w wyniku eksperymentów i krzyżowania krzewów powstał współczesny smak herbaty.
Na początku pijano tylko suszoną na słońcu herbatę zieloną. Przez przypadek odkryto herbatę czarną. Jeden z transportów morskich zamókł, zielona herbata zaczęła fermentować. Właściciel nie chciał zmarnować kosztownej dostawy, postanowił więc wysuszyć liście i sprzedać. Okazało się, że taka herbata ma zupełnie inny smak i szybko znajduje amatorów.
Oprócz herbaty zielonej i czarnej smakosze piją jeszcze herbatę czerwoną. Ma ona specyficzny smak - kwaskowy i cierpki, który powstaje wówczas, gdy w odpowiednim
Kazimierza z 1664 r. <br>Pierwsze herbaty miały inny smak niż obecne. W Polsce początkowo traktowano ją jako roślinę leczniczą. Dopiero w wyniku eksperymentów i krzyżowania krzewów powstał współczesny smak herbaty. <br>Na początku pijano tylko suszoną na słońcu herbatę zieloną. Przez przypadek odkryto herbatę czarną. Jeden z transportów morskich zamókł, zielona herbata zaczęła fermentować. Właściciel nie chciał zmarnować kosztownej dostawy, postanowił więc wysuszyć liście i sprzedać. Okazało się, że taka herbata ma zupełnie inny smak i szybko znajduje amatorów. <br>Oprócz herbaty zielonej i czarnej smakosze piją jeszcze herbatę czerwoną. Ma ona specyficzny smak - kwaskowy i cierpki, który powstaje wówczas, gdy w odpowiednim
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego